Kreditvärdighet

Kreditvärdighet – En bedömning av din betalningsförmåga

Varje gång du ansöker om ett lån eller önskar göra ett köp på avbetalning, kommer det att tas något som kallas en kreditupplysning. Detta tillsammans med din taxerade inkomst är det som ligger till grund för en bedömning av en individ eller en juridisk persons betalningsförmåga. I den professionella bankvärlden och på fackspråk heter detta kreditvärdighet. Här handlar det då om något kan bedömas rörande allt från privatpersoner till företag. Det kommer också att finnas andra faktorer som påverkar en bedömning av din kreditvärdighet, vilket du läser mera om vidare i denna artikel.

När det gäller företag, har du säkert någon gång sett en symbol eller logotyp med AAA. Detta är den högsta och bästa kreditvärdigheten som finns enligt svenska bedömningar. De olika beteckningarna för kreditvärdighet och korta förklaringar till dessa ser du nedan:

 • AAA: Högsta kreditvärdighet. Extremt kraftfull kapacitet att fullgöra ekonomiska åtaganden.
 • AA: Mycket god kapacitet att fullgöra finansiella åtaganden.
 • A: God kapacitet att möta upp mot ekonomiska åtaganden.
 • BBB: Adekvat förmåga att fullgöra ekonomiska åtaganden.
 • BB: Beteckning för mindre sårbar sett på kort sikt.
 • B: Mera sårbar men ha i dagsläget förmåga att fullgöra sina åtaganden.
 • CCC: Mycket sårbar. Instabil och svag betalningsförmåga.
 • CC: Ska anses inneha mycket svag betalningsförmåga.
 • C: Officiell betalningsinställelse anses mycket trolig.
 • D: Betalningsinställelse.

Detta är alla faktorer som fastställer din kreditvärdighet

Precis som i den ekonomiska världen där det inte finns något klart recept på att lyckas med en verksamhet, kommer det heller inte att finnas enbart en väg att gå för att bedöma en kreditvärdighet. Med det sagt kommer olika kreditupplysningsföretag att göra individuella bedömningar och använda olika modeller för denna bedömning.

Hur som helst finns det faktorer som alltid ingår i det byggda modellerna. Detta är:

 • Stabiliteten i din nuvarande livssituation
 • Din taxerade inkomst
 • Alla dina/familjens nuvarande fasta utgifter
 • Dina aktiva krediter och din tidigare kredithistorik

Hopbakslån – Ett alternativ när du känner ekonomisk press

På denna sida handlar det om hopbakslån, vilket är ett namn som används för samlingslån. En anledning till att du får avslag på en ansökan om lån, kan helt enkelt vara att du redan anses ha för många små lån. Då kan det vara så att du sitter med små och dyra skulder du betalar på. Om detta är fallet kan det vara en av anledningarna till att banker och kreditinstitut anser att din kreditvärdighet är svag och ger avslag på lån.

En lösning på detta kan vara att ansöka om ett samlingslån online. Ja, ett hopbakslån där du bakar samman alla dina små skulder till ett stort lån. Att du bakar samman dem är inte riktigt sant. Du ansöker om ett större lån, för att lösa dina små och dyra skulder. Har du inga betalningsanmärkningar eller aktivt skuldsaldo hos kronofogden, är chansen stor att du beviljas ett sådant lån. Även du som har betalningsanmärkningar har i vissa fall chansen att beviljas ett hopbakslån.

Andra detaljer som påverkar kreditvärdighet och ett beviljat hopbakslån

För att dina chanser att få ett hopbakslån ska vara så stora som möjligt, är det viktigt att du hela tiden har tänkt på allt som påverkar din kreditvärdighet positivt eller negativ. Något som helt klart påverkar denna negativt, är att du samlat på dig för många kreditupplysningar. I det fallet är det de upplysningar som tagits från UC, som kommer att påverka din kreditvärdighet negativt.

Dessa registreras i ett öppet register där alla långivare kan se var du tidigare ansökt, hur många ansökningar du har gjort samt om du har beviljats eller fått avslag på ansökta lån. I detta fall finns det en gyllne regel. När du ansöker om mindre lån, gör du detta hos de som erbjuder lån utan UC. För de stora kan du använda dig av kreditupplysning med UC, då de annars är svåra att finna.

Det är en av de saker som förbättrar din kreditvärdighet och kan vara en bidragande orsak till att du beviljas ett hopbakslån. De vanligaste kreditupplysningar som utförs där lån utan UC erbjuds, tas från Creditsafe eller Bisnode.

Så förbättrar du din kreditvärdighet

 • Om du sitter med många små skulder ska du ansöka om ett hopbakslån/samlingslån, som medför en mindre belastning på din ekonomiska situation i form av lägre kostnader.
 • Se alltid till att betala dina räkningar i tid, så du slipper extra kostnader och eventuella betalningsanmärkningar som grova förseningar kan innebära.
 • Sitt aldrig med outnyttjade krediter och kreditkort, då dessa är mycket enkla att använda vilket medför högre kostnader och sänker din betalningsförmåga.
 • Det är alltid ett bättre val att ansöka om lån hos en låneförmedlare än individuella banker och kreditinstitut. Här minimerar du kreditupplysningarna, samt att du alltid kan jämföra olika lån med varandra innan du gör ditt val av hopbakslån.